nedjelja, 3. svibnja 2015.

Sta je EVS?


EVS ( Europski volonterski servis) je program koji mladom covjeku ( 18-30 godina) pruza priliku da provede odredjeni vremenski period u nekoj stranoj zemlji. Najcesce je to godina dana ( long term EVS), medjutim moze biti i krace. Ovisno o zeljama EVS volontera i/ili projekta na kojem cete "raditi". 

Prilikom odlaska placeni su vam troskovi puta, stan, hrana. Dobijate AXA zdravstveno osiguranje koje je jedno od vodecih osiguranja u svijetu. Zatim, dobijate dzeparac (pocket money) koji mozete koristiti za vase licne potrebe. Organizacija u koju idete vam obezbjedi kurs lokalnog jezika. Ima tu i drugih stvari, ovisno o organizaciji u koju idete.

Dakle. meni su pokrili troskove puta (Brčko- Beograd- Frakfurt- Lajpzig), imam stan, hranu, dzeparac, zdravstveno osiguranja, placen kurs njemackog jezika u javnoj skoli, plus placene mjesecne karte za lokalni transport. To mi je, pored njemackog jezika najdraze, jer znaci da cu obici Lajpzig u potpunosti.

U nekom narednom postu cu vam pisati o projektima, jer ne zelim da steknete dojam da je to nesto "strasno", "tesko" ili slicno.

Vazno je napomenuti da EVS mozete prekinuti u bilo kojem trenutku. Ako odete i zakljucite da to nije za vas, mozete prekinuti program bez ikakvih komplikacija. Jedino sto vise nemate pravo aplicirati na EVS. Zato prije apliciranja razmislite sta zelite od programa i gdje to zelite :)

Lajkajte, sherujte, pisite... mozda nekom od svojih prijatelja pomognete da ode :)

Pozdrav 
Dado

Nema komentara:

Objavi komentar